Paris, 2021, 2022
Când l-au ispravit, în 1977, Renzo Piano și Richard Rogers s-au ales cu iscarea unor vii polemici din partea adepților arhitecturii tradiționale și conservatoare, din cauza tehnicilor de avangardă folosite la construirea noului muzeu parizian.

Structura de metal și sticlă, culorile neobișnuite izbeau peisajul monoton, cenușiu al Parisului.

La fel de neconvențional, scara rulantă era integrată într-un tunel de sticlă amplasat în exterior pe diagonala clădirii, pentru ca, pe masură ce urci, să ai o priveliște din ce în ce mai amplă.

Profilul său acoperă modernii din perioada 1905 -1960 și contemporanii de la 1960 până azi, mulți deveniți parizieni cu orientările lor estetice aduse de peste tot : Brâncuși român, Natalia Goncharova rusoaică, Chagall bielorus, Luigi Russolo italian, Sonia Delaunay urcaineană, Man Ray American, Picasso spaniol, Giacometti elvețian. Toate aceste relații s-au hrănit una dintr-alta și au înfiripat idei, apoi opere, s-au întemeiat filosofii.

Ca o ilustrare a vocației cosmopolite pariziene, la biblioteca centrului există posibilitatea de a lua cursuri pentru două sute cincizeci de limbi și dialecte, unele gratuite.

Muzeul își expune doar parțial colecția, a doua cea mai vastă din lume după MoMA din New York, la etajele superioare.

Din depozit se scot prin rotație tablouri noi la fiecare optsprezece luni și astfel se prezintă între cinci și zece la sută din totalitatea operelor.

Vastitatea colecțiilor plasează muzeul pe locul întâi în lume ca disponibilitate de a împrumuta opere altor expoziții. În timpuri normale, primește peste trei milioane de vizitatori pe an.

Președintele Georges Pompidou, ales în 1969, în toiul resetării, era, alături de soție, degustător și colecționar de artă modernă și contemporană. Astfel că a hotărât construirea unui centru cultural pluridisciplinar, cu pictură, instalații avangardiste, design.

A ales platoul Beaubourg de lânga Hale, un teren insalubru pe care se putea construi, în cel mai bun caz, o parcare. Presedintele stie ce vrea, țintește creativitatea și oferă tinerilor arhitecți șansa de a-și da frâu liber imaginației.

Proiectul propus de Renzo Piano și Richard Rogers e ales dintre 681 de proiecte prezentate, datorită cutezanței, sub rezerva de a elimina anumite detalii cum ar fi etajele modulabile deplasate ca niște lifturi uriașe.

În schimb, s-au exersat modalitați de flexibilizare a spațiului, cum ar fi platourile de la fiecare etaj ușor de adaptat unor amenajări diverse.

La început, accesul se făcea prin patru intrări pe fiecare latură a clădirii, ca într-un templu al creativității deschis spre cele patru zări, însă azi a mai rămas doar una singură din cauza normelor de siguranță, unde se așteaptă uneori ore-n șir la o coadă interminabilă.

Aici am văzut pentru prima dată un montaj de Sophie Calle, cel cu telefonul în camera de hotel, într-o săliță retrasă, ca un iatac potrivit cu o astfel de istorisire.

Tot aici am început să înțeleg autoritatea culorii negre în retrospectiva din 2010 a lui Soulages. De-a lungul timpului, am hoinărit cu Beat Generation, m-am rătăcit în mișcarea de Stijl, am tăcut în fața lui Anselm Kiefer, m-am lăsat inițiată în arta conexiunilor de la o operă la alta și am priceput cum toate se leagă între ele, ca și cum țevăria și tuburile din arhitectura edificiului ar înlesni comunicarea.

Privesc și parcurg de fiecare dată etajele ca pe o metaforă a corelațiilor, un centru neoficial unde se intersectează energii telurice și aeriene cu rolul de a intensifica receptarea artei, aidoma unui aparat de emisie-recepție global, cum îl numește Eco atunci când îl încadrează, alături de turnul Eiffel, în harta Parisului său misteriosofic.

Multo interessante questa architettura industriale e tubolare, fluente nel arte moderna e contemporanea!
Bella Parigi !
ApreciazăApreciat de 3 persoane
A republicat asta pe Ned Hamson's Second Line View of the News.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cât de frumos arată ia noastră acolo! Cu toate că zgârie ușor la prima vedere, construcția e gândită în maniera vizionară a lui Renzo Piano. Îmi plac mult detaliile, de exemplu trandafiri roșii pe terasa aceea gri,metalică… indiferent de anotimp ei sunt acolo. Atât de franțuzesc! Mulțumiri calde pentru articol! 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Mulțumesc mult ! Era o expoziție despre creații ale lui YSL inspirate din tablouri, presărate prin sălile de colecții permanente, dar foarte puține. Într-adevăr, e unul dintre cele mai primitoare muzee. O zi frumoasă îți doresc !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 e un interviu cu Rogers care povesteste ca putin dupa inaugurare s-a dus in piateta creata acolo sa vada lucrarea. Ploua si o doamna cu umbrela l-a intrebat cum i se pare cladirea. Cand a zis ca el a proiectat-o, doamna a inceput sa-l ciomageasca cu umbrela 🙂
Adevarul este ca este foarte „grea” prezenta: https://pozedecat.wordpress.com/2015/07/14/allez-les-bleus-de-la-patrie/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
excelent :)))
ApreciazăApreciază
Io adoro quella piazza proprio quando piove ☔️ Sarà la vulnerabilità della natura come quella dell’anima di fronte al arte ?
L’arte e pioggia parigina …
ApreciazăApreciat de 1 persoană
aici, la minutul 2.25: https://www.dezeen.com/2021/12/20/richard-rogers-video-interview/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
nu știam situl, mulțumesc mult !
ApreciazăApreciază
❤🤍💙💜💚
ApreciazăApreciat de 1 persoană