Salamalecuri

Cairo, 2018

Ca să parcurg pe jos vechiul Cairo, am apelat la serviciile unui ghid profesionist. Astfel, am avut posibilitatea să aflu detalii cunoscute doar de localnici.

DSCN2482

Simpatic, punctual și cu o educație remarcabilă, a ales cel mai bun moment, într-o senină dimineață de decembrie, când comerțul încă nu se dezmorțise, ca să deslușim întortocheatul labirint cairot.

20181203_113035

La acea oră, pe străzi nu erau turiști și m-am delectat uitându-mă pe-ndelete la trecătorii ieșiți la cumpăraturi sau tabieturi matinale. Cairoții sunt foarte curtenitori, în virtutea vechilor maniere otomane perpetuate și cultivate în toate mediile sociale.

20181203_112958

Se spune că viața cotidiană a capitalei e guvernată de o sumedenie de coduri știute doar de localnici. Urmărind baletul privirilor din fotografii făcute pe stradă la întâmplare, informația se confirmă. Iar subtilitățile limbajului secret se dovedesc inepuizabile, mi s-a făcut un instructaj exhaustiv și pe această temă.

20181203_105101

Mulți citadini nu-și iau micul dejun acasă, ci ies la localuri din cartier unde-și beau cafeaua cu o patiserie, ca ritual social, mai mult să schimbe-o vorbă cu amicii.

20181203_112337

Mă refer la bărbați, pentru că doamnelor le revin mai degrabă ieșirile în interes gospodăresc.

20181203_110157

Am pornit prin cartierul Khan el-Khalili, în zona de souk, pe străduțe pitorești, printre vechi construcții tradiționale, cu balcoane sculptate în lemn, de unde soțiile proprietarului pot privi spectacolul străzii fără să fie zărite.

20181203_110722

Am constatat că, din cauza scăderii dramatice a turismului, multe prăvălii n-au supraviețuit.

20181203_105815

Multe străzi păstrează vestigiile câte unei porți bogat decorate. Adevărate monumente, mi-au atras atenția porțile vechi care delimitau cartierul, lucrate cu modele geometrice și florale, dovadă a preocupărilor creative care-i asigurau faima.

20181203_105049

Aceste spații erau în trecut rezervate negustorilor respectabili. Azi, tarabele și chioșcurile comercializează produse chinezești, ca pretutindeni. Unii artizani si-au păstrat cu mari sacrificii atelierele, ca să poată salva meșteșugurile.

20181203_105844

Toți artizanii și vânzătorii sunt numai bărbați. Femeilor nu li s-a încredințat responsabilitatea de a confecționa vreun obiect și nu li se permite nici să interacționeze cu mușteriii.

20181203_110143

Din souk, ies direct pe strada principală unde se află moschei, fântâni decorative, conace vechi în stil caravanserai care au aparținut pe vremuri negustorilor.

20181203_105023

Acum, în majoritatea clădirilor istorice se află instituții ale statului sau fundații private.

20181203_110209

În acest cartier nu locuiesc străini, ghidul spune că n-ar putea să se descurce, iar pentru turiști există doar un singur hotel mai dichisit într-o clădire de patrimoniu.

DSCN2518

Tot plimbându-mă pe străzi am constatat, la un moment dat, că pe jos nu era așa de mult praf ca în restul orașului. Și aerul părea mai plăcut, poate datorită cafelei și mirodeniilor cu miresme ademenitoare.

20181203_110324

Lectură de drum :

Gérard de Villiers, Le complot du Caire

26 de gânduri despre „Salamalecuri”

  1. Interesante imagini! Ele au surprins perfect”pulsul” orașului. Am observat un fel de lucrătura filigranata care decorează exterioarele. Imi place foarte mult! E o parte a lumii la care încă visez să ajung!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Este interesant cum in zone usor mizere si delabrate, cu arhitectura precara alaturi de cladiri impozante din piatra care conserva mizeria secolelor pe care o numim patina, se naste o atmosfera pe care o consideram placuta. Cine stie daca voi avea vreodata timpul, resursele si curajul de a ma lansa catre Egipt (si nu ma refer aici la Hurghada …)

    Apreciat de 1 persoană

    1. Personal, prefer farmecul acestor simbioze surprinzătoare. În Turcia sau în Maroc (Tanger) am văzut contraste la fel de pasionante. Însă la momentul respectiv n-am apreciat pe cât ar fi trebuit. Abia acum, că nu mai pot merge nicăieri, aș fi pregătită să receptez mai profund Egiptul, e o lecție personală pe care o extrag din perioada asta. Cairo e fascinant prin ambianța cosmopolită, dar provincia nu chiar, mai ales din cauza constantei hărțuiri turistice și a incorectitudinii, din păcate. La Hurghada n-am fost, am preferat Sharm el-Sheik, pentru Sf.Ecaterina (am postat deja, poate ai timp.). Mi-a plăcut mult în Sinai, deșertul.

      Apreciat de 1 persoană

  3. A republicat asta pe Ned Hamson's Second Line View of the News și a comentat:
    Old Cairo (use Google translate to read in English or other language than Turkish – good post) It is said that the daily life of the capital is governed by a multitude of codes known only to the locals. Following the ballet of glances from photos taken on the street at random, the information is confirmed. And the subtleties of the secret language prove to be inexhaustible, I was given an exhaustive training on this topic as well.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: