Cesenatico, 2016, 2017, 2018
Trei ani consecutivi, în septembrie, în preajma echinocțiului de toamnă, s-a întâmplat să mă aflu în Italia, la Cesenatico, pe țărmul Adriaticii.
Și, pentru că hazardul urzește întotdeauna cele mai bune planuri, m-am gândit că poate fi o posibilă destinație ca să-l celebrați pe cel de primăvară. De aceea v-o propun în această zi menită echilibrului.
Planul urbanistic al canalelor portuare a fost desenat de Leonardo da Vinci în 1502, urmând proporțiile armoniei perfecte. Zi și noapte, primăvară și toamnă.
De pe ambele laturi ale canalului principal, o flotă impresionantă de pescadoare își ridică ancora în fiecare dimineață la ora patru și pornește în larg dar, dacă vă cazați pe malul canalului, sirenele vă vor trezi.
O stațiune litorală de mult bun-gust, frecventată de lume liniștită. V-o recomand în primul rând pentru un sejur culinar, oricât de exigenți ați fi.
Chiar pe bordura canalului, considerată axa principală a orașului, se înșiruie restaurante specializate în produse marine.
Pe mine m-a convins Ristorante La Buca, supervizat de Stefano Bartolini, al cărui platou de crustacee crude i s-a dus vestea.
Centrul burgului este considerat mica Piazza delle Conserve, cu magazine și cafenele pe toate laturile. Istoria locului se poate aprofunda în Muzeo della Marineria, unic în Italia, care prezintă corabii restaurate și referințe despre cotidianul marinăresc. În centru, puteți vizita și casa în care a trăit toată viața scriitorul Mario Moretti, originar din Cesenatico.
Arhitectura balneară a stațiunii are câteva exemple valoroase, pe care le-am descoperit în lungi plimbări, admirând înserarea. Printre acestea, colonia Agip si colonia Enpas.
Pentru cazare, vă recomand Albergo Vera**, un B&B nou, curat, cu parcare gratuită în curte, aproape de centru.