Din față, muzeu

Porto, 2020

Centrul orașului Porto, inclus în Patrimoniul mondial UNESCO, oferă plimbărețului un moment de răgaz pentru surprize livrești.

Întotdeauna intru cu plăcere în librării ca să mă uit la cărți si profit de una dintre instituțiile urbane ca să mă delectez cu arhitectură istorică, ediții internaționale și idei.

Unele clasamente plasează Lello&Irmao pe primul loc între cele mai frumoase librării din lume și toți marii artiști sau scriitori în trecere prin Porto o frecventează și o laudă.

Librăria istorică a fost înființată în 1869, dar a schimbat proprietarul și locația de mai multe ori. Din 1906, cititorii o găsesc pe strada Carmelitas, artera comercială a urbei, unde se pătrunde ca într-un monument, pe baza unui bilet de intrare care conține si un bon de reducere.

Deși după cumpărarea biletului se stă la coadă și la ușa librariei, pe trotuar, ca să nu se aglomereze prea tare, înăuntru era ticsit.

Bibliofili din toată lumea vin aici în căutarea unor lucrări rare, manuscrise valoroase, dar printre care se pot dibui și chilipiruri. În 2015, cu nouă angajați și în pragul falimentului, librăria a hotărât să introducă bilet de intrare, inițiativă care a transformat-o în afacere de succes, pentru ca, în 2019, să ajungă la șaizeci de angajați, încasări de la peste un milion de vizitatori pe an și în jur de o mie două sute de cărți vândute pe zi.

În această combinație de art nouveau și stil neogotic se ondulează grațios scara interioară cu două laturi și cu dublă orientare,

de unde putem admira vitralii, decorațiuni din gips care imită lemnul pictat, busturile scriitorilor de pe rafturi.

Tavanul, și el un imens vitraliu, are în centru un portret inscripționat Decus in labore, deviza librăriei.

Localul îl impresionează pe vizitator, nu și pe cititor, pentru că e prea multă foială în jur, abia mi-am croit drum la etaj.

Rafturile și vitrinele de care m-am putut apropia conțineau doar scrieri în portugheză, iar cele internaționale expuse erau doar albume și cărți decorative. Localul mi s-a parut mai mult un spatiu de artă și mai puțin unul comercial, pentru că ambianța m-a acaparat cu totul în defavoarea cărților.

Fastuosul decor de muzeu găzduiește periodic și evenimente private, filmări sau licitații de artă, potrivite cu eleganța și bunul gust al interiorului.

Lectură de drum:

Jose Saramago, Eseu despre orbire

28 de gânduri despre „Din față, muzeu”

  1. Mulțumesc mult ! Abia aștept să văd ce poze vei face ! Mi-a plăcut și muzeul de fotografie care e în fosta închisoare din Porto, din secolul 18, și biserica Sao Francisco, ceva special. Îți doresc un sejur plăcut și inspirat !

   Apreciat de 1 persoană

 1. Un endroit superbe. Un rêve pour une bibliophile. Quant au livre de José Sarramago – en français L’aveuglement – je l’ai lu il y a quelques années avant que son auteur ne devienne Nobel de littérature. Magnifique et effrayant récit d’un chaos de fiction si prophétique… Merci à vous pour ce bel article.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Merci encore ! J’ai essayé de laisser un commentaire sur votre blog que j’apprécie beaucoup, mais je n’ai pas réussi. Mon bouton de like ne marche toujours pas, je suis vraiment désolée d’être privée de montrer mon appréciation. Je vous souhaite un excellent week-end et de beaux voyages enrichissantes !

   Apreciat de 1 persoană

   1. Il est vrai que ce n’est pas très facile à dénicher. Quand vous êtes sur un article, il faut chercher tout en bas à droite une petite croix qui devient plus visible quand on passe la souris dessus. Il faut cliquer.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: