Luxor, 2018
Obligația asumată a fiecărui faraon era să-și întreacă predecesorii prin amploarea construcțiilor săvârșite și prin lărgirea frontierelor Egiptului.

Pe malul drept al Nilului, Karnak, cea mai mare suprafață cu caracter religios din lume, inclusă în Patrimoniul UNESCO, datează de patru mii șapte sute de ani.

Amon e zeul și patronul Tebei, noua capitală nesupusă a Egiptului.

Originea sa e necunoscută dar, după instalarea capitalei la Teba, oraș sudic solar, zeului i se va adăuga particula Ra, care înseamnă soare.

Va deveni astfel regele zeilor și, de aceea, i s-a consacrat un templu gigantic, unde s-a construit neîncetat, vreme de șapte secole, spre glorificarea lui, un ansamblu de coloane, piloni, ziduri, statui, obeliscuri, hieroglife, alei.

Partea cea mai veche, cea a lui Sesostris I, se află în marginea dinspre est, iar faraonii care au venit după el au construit treptat spre vest.

Spațiul central a fost hărăzit marii săli hipostile cu lungimea de o sută doi metri, la care s-a lucrat sub mai mulți faraoni, ca să-i asigure adăpost bărcii sacre a lui Amon când acesta își părăsea sanctuarul pentru ceremonii la Nil.

În Karnakul actual, citim istoria în desene, în scene de război care alternează cu tablouri de ofrandă, inscripționate pe cele o sută treizeci și patru de coloane vertiginoase înalte de douăzeci și patru de metri, cu o circumferință de zece metri.

Prin anii 1820, Champollion, în călătoria spirituală care l-a condus la descifrarea hieroglifelor, după ce a vizitat Karnak a mărturisit că renunță să descrie marea sala hipostilă, convins că nu-l va crede nimeni, cu temerea de a nu fi considerat nebun.

Primul european care, la începutul anilor 1700, a identificat templul de la Karnak, i-a evaluat amploarea și a dovedit că aparținea anticei Tebe a fost un preot iezuit de origine franceză care a locuit nouă ani în Egipt pentru a-i converti la catolicismul roman pe credincioșii copți.

Ca urmare a descrierilor sale, în Europa s-a iscat un val de egiptofilie și egiptomanie care a inspirat moda călătoriilor de explorare.

Însuși Regele-Soare i-a încredințat de-ndată unui alt iezuit misiunea de a merge în Egipt să adune manuscrise și monezi rare pentru colecția sa.

În afară de a servi drept cadru pentru ceremonii și ritualuri prin care omenirea, prin mijlocirea faraonului, participa la bunul mers al universului,

templul primea donații numeroase și substanțiale în bunuri materiale și, astfel, proprietatea era nevoită să se extindă în permanență ca să facă loc acareturilor și personalului însărcinat să le aibă în grijă.

Listele captivilor aduși din războaie deveniți slujitori ai templelor au fost înscrise pe pereți ca să se păstreze evidența muncitorilor asiatici și nubieni care lucrau terenurile și livezile.

Astfel, templul se transformă într-o gigantică întreprindere a cărei structură economică e supervizată de un preot.

Însă, cu o asemenea instituție pe mână, înaltul preot poate deveni o amenințare la adresa puterii faraonice.

Cu timpul, pe măsură ce preoții dobândesc putere, încep să fie reprezentați în imagini la un calibru aproape similar cu faraonii, în defavoarea chiar a soțiilor, după cum ne convinge statuia lui Ramses II cu Nefertari, mărunțică, la picioarele sale.

Jocurile de lumină și dozajul lor au fost calculate cu precizie de arhitecți. Lumea zeilor se dezvăluie progresiv, în fiecare sezon, la ore fixe ale zilei.

Fiecare coloană transmite privitorului un mesaj special generat fie de secvențele principale ale sărbătorilor importante, cea a haremului lui Amon legată de ritul fertilității și sărbătoarea Văii, fie de consemnări ale unor fapte de arme, în cronici sau jurnale de război aidoma unor reportaje.

Peste tot la Karnak regele apare slăvit în relatarea unor scene victorioase, în care istoria e măsluită pentru a înlătura sorții nefavorabili.

La loc de cinste, ca să-și sporească prestigiul în ochii cetățenilor, faraonul a ținut să inscripționeze discursul zeului prin care i se garantează pacea și prosperitatea.

De-a lungul vremii, templul din Karnak a fost luat frecvent în stăpânire de creștinii copți, care-și instalau altare în nișe, după ce, în prealabil, îl purificau prin exorcisme repetate de orice vibrație demonică izvorâtă din obscurul trecut faraonic.

Chiar și azi, ansamblul de la Karnak este semnalat ca un potențial izvor de energii negative, iar consemnările susțin că obeliscurile ascuțite erau ridicate cu scopul de a risipi vibrațiile neprielnice și de a proteja aria sacră.

Spre Luxor duce o alee lungă de trei kilometri marginită de șiruri de sfincși cu capete de berbec, înrudiți cu Amon, pe unde zeul era transportat de către preoți în barca lui sacră, din sala hipostilă până la Nil.

Cultul său a disparut dar, în același loc, se celebrează anual un sfânt musulman, Abu Haggag, cu muzicanți și o procesiune de bărci care, nu întâmplător, iau tot drumul Nilului.

Pe margine, zeii în formă de sfincși care, dintotdeauna, au păzit intrarea in templu, asistă neclintiți la transformările istoriei.

These are always very interesting, quick and easy, yet comprehensive posts. Congratulations again!
By the way, your first opening sentence is ” The obligation assumed by each pharaoh was to surpass his predecessors in the magnitude of the constructions made and the expansion of Egypt’s borders,” and that was the cue for a bitter smile from me.
Indeed, the ways have changed but the substance is that after so many millennia, the human being is still the same, stupid and bad.
See Russia, China, Assad, Erdogan… Iran… Here, in Europe, we had deluded ourselves that we had finally achieved peace after centuries of internecine wars, but here is the rude awakening of the aggression on Ukraine and from there a whole series of planet-wide torments.
My cat is wiser and smarter.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da vero, Guido ! Sempre la stessa cosa. Grazie mille per tuo messaggio !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci pour ce voyage lointain et pour tout ce que j’ai appris Diana. 👌🏻❤️ Excellent article !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci infiniment Filipa !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Soarele… se poate vedea, ne vede el si pe noi, ne da viata (dovedit si stiintific si prin experienta omeneasca foarte lunga)… hmmmmm…. cum au ajuns egiptenii sa-l faca zeu sef?
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Pentru că era indispensabil, bănuiesc. O seară plăcută și mulțumesc că ați citit !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
I love Ancient Egyptian culture, they were so ahead of their time in many things and their creations are still a wonder to behold. In my old hometown of Philadelphia Pennsylvania, the one museum has a nice size collection of Egyptian artifacts that I loved seeing when visiting the place for my one Art History course in college several years ago.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
The American museums are very high quality. I have visited Washington and New York art museums years ago and I was impressed. Thank you for the nice feed back !
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Contemporaneo con le farfalle ed eterno come lo sguardo della sfinge …
ApreciazăApreciat de 2 persoane
A republicat asta pe Ned Hamson's Second Line View of the News și a comentat:
Luxor, Egypt
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Thank you for your kind support, Ned ! I appreciate !
ApreciazăApreciat de 2 persoane
I always enjoy your travelogues.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Foarte interesante si fascinante, calatoriile în trecut prin istoria antica! Merci!
Din cultura civilizatiilor Imperiilor Asiro-Babilonean si cel Egiptean s-au nascut cele mai paradoxale si paranormale filozofii, stiinte, politica, economie, legende, povesti si credinte politeiste, din care , prin care, cultura si civilizatia greaco-romana a asimilat, învatat si evoluat, influentând pâna în zilele noastre cultura idolatra politeista a majoritatii statelor mediteraneene si Uniunii Europene pâna în zilele noastre.
Imaginile prezentate mi-au înbunatatit perceptia cartii de curând citita; „La Reine Liberte”! 🙂
Calatorii placute, binecuvântate si luminate, prin spatiu-timp spre adevarata libertate!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Çok güzel. Mısır’a gidemedik.🤷♀️
ApreciazăApreciat de 2 persoane