Bangkok, 2017
Camuflată de vegetația planturoasă a grădinii brăzdată de canale firave, încă ferită de urbanizare, vechea reședință princiară Suan Pakkat s-a păstrat neatinsă între clădirile din oțel și sticlă din Global City.

Cele cinci pavilioane care alcătuiesc palatul, construite din lemn prețios de o nuanță întunecată, sunt separate prin opulența plantelor tropicale și unite printr-o lungă pasarelă, astfel încât ai avantajul că te descalți doar o singură dată, la intrarea principală.

Lemnul de mare finețe, încălzit blând, mă reconfortează și mă hrănește cu energia naturii debordante.

Una dintre cele mai intense plăceri thailandeze a fost privilegiul de a merge desculță prin muzee, temple și tot felul de alte interioare.

Complexul, transformat în muzeu în 1952, a fost edificat de prințul și prințesa Chumbot în 1850, cu un rafinament care-l cucerește pe occidentalul obișnuit cu alte coduri ale frumuseții.

Primul pavilion, monumental, cu statui khmere din secolul 7 și un Buddha din secolul 13, avea rolul salonului de onoare.

Traversând pasarela, se ajunge într-un salon familial, cu mobile vechi încrustate cu sidef și obiecte domestice din secolul 19.

Trec dintr-o căsuță într-alta cu senzația deschiderii unor daruri neașteptate.

Cea de-a treia oferă o amplă vedere asupra grădinii și are o colecție de obiecte de artă din ambianța zilnică, banală, a proprietarilor: palanchine, instrumente de muzică, grafică de autori francezi reprezentând Siamul secolului 17.

În spațiul intim unde se lua masa, o suită de statui ocrotitoare ale lui Buddha. Un cabinet pesemne dedicat artelor se deghizează sub o colecție de măști de teatru.

Intelectuali cu preocupări de nișă, prințul și soția au colecționat obiecte găsite în urma săpăturilor arheologice, în special vase din ceramică, unele chiar din preistoria siameză.

Traversând una dintre pasarele, am observat cum peluza dintre pavilioane devenise, pentru scurt timp, gazda unei ceremonii oficiale desfășurate cu discreție.

Ultimul pavilion, al bibliotecii provenite din fosta capitală Ayutthaya, din secolul 17, unică în Thailanda, avea la intrare o ambarcațiune pregătită de plutire. Metaforă a evaziunii prin lectură, poate, m-am gândit. Fragilă doar în aparență, pentru că știm cât de mare e puterea cărților.

A republicat asta pe Ned Hamson's Second Line View of the News.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Brings back memories of our time in Bangkok in 2019.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
So serene.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din nou sunt invidios 🙂 Ma tot gandesc la primul casetofon pe care l-am primit de ziua mea la 14 ani si pe care apoi, cand a aparut, rulam destul de in nestire piesa care mi-a placut si-mi place si acum, legata de orasul asta : https://www.youtube.com/watch?v=TKVP6QxEf-0
ApreciazăApreciat de 2 persoane
La 14 ani, eu îi invidiam pe cei care aveau casetofon :). Piesa e adorabilă, nu și-a pierdut prospețimea. Fiindcă tot e vorba de invidie și nu am răspuns la precedentul tău comentariu, te asigur că nimic nu o egalează pe a mea referitoare la destinațiile tale turcești.:)
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Looks phantastic! Thank you for sharing with us!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bellissimi ricordì ☺️
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Lindo!..
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mooi fotos en mooi plaats😊🤩
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Beautiful! I hope to visit someday! Thank You!!! 💕
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Thank you so much ! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană