Dahshur, 2018
Am început ziua piramidelor cu Saqqara și, după o scurtă oprire la Memphis, am ajuns pe niște scurtături prăfoase la Dahshur, în chiar miezul zilei,

urmând ca după-amiaza să-i fie consacrată Sfinxului și piramidelor pe care le are în grijă. La Dahshur nu există constrângeri legate de aglomerația turistică, pentru că situl e imens și îndepărtat de alte așezări, spre adâncimile deșertului, la vreo patruzeci de kilometri sud de Cairo.

Piramida Bent (romboidală) și piramida roșie au fost ridicate de faraonul Snefru, tatal faraonului Keops, în 2575 î.Hr.

El a gândit aceste edificii ca pe niște experimente, năzuind la construcția ideală, pusă în practică ulterior la Gizeh de fiul său.

Inițial, aici au fost construite cinci piramide, însă doar acestea două sunt menționate de egiptologi, cu precizarea că pe șantiere nu au fost folosiți sclavi, ci muncitori plătiți.

Snefru a fost un faraon omenos, spun istoricii, care probează principiul că domniile fericite nu rămân înscrise în istorie, iar faptele bune nu sunt reținute de memoria colectivă. Uneori, nici de cea individuală.

Despre piramida roșie citisem că pare cumva tolănită pe nisip, fiindcă baza ei e destul de amplă, însă perspectiva din care o privesc decide să o imaginez sub forma altor metafore.

Prin înălțimea de 99 de metri, se clasifică a treia din rândul celor egiptene, iar numele i-a fost sugerat de culoarea calcarului din care au provenit blocurile. În interior nu se află nimic.

Piramida Bent, mult mai neobișnuită, prezintă la jumătatea verticală o modificare a înclinației care ar fi fost decisă după o surpare parțială a edificiului.

Un pic mai scundă, are 97 de metri, iar stratul de calcar lucios a rămas pe alocuri neatins. Panta răsfrântă exact la jumătate a declanșat polemici între inițiați, cu privire la reflectarea arhitecturală a cifrei 2.

Avem două pante, două intrări, două apartamente funerare, două reprezentări ale lumii: aparență/ esență, aici/ dincolo, două repere solare: răsărit/ apus. Și, pentru a susține echitabil cele două regiuni ale Egiptului, faraonul purta pe cap la ceremonii două coroane. Cele două piramide se află la distanță de doi kilometri una de alta.

Traiectoria soarelui întruchipează modelul teologic care i-a învățat pe egiptenii antici, de la bun început, că orice mișcare se limitează între naștere și moarte. Aceasta, în sine, este doar aparență, ne confirmă soarele însuși, renăscând în fiecare zi. El se retrage sub pământ, apoi reînvie. Pe acest principiu au fost proiectate piramidele. Energia lor i-a inspirat pe contemporani în amenajarea plantelor ornamentale, îmi explică ghidul, concret, după ce m-a plimbat prin astronomie și astrologie. La ei acasă, părinții își instalaseră adevărate improvizații piramidale pentru ca, hrănit de lumina soarelui, decorul vegetal să crească mai repede și mai frumos.
Lectură de drum:
Gamal Ghitany, L’Appel du couchant
Thank you for this great post. I visited the Giza pyramids years ago. Very impressive, but it’s easy to forget that there are more of them. The one with the kink in particular has achieved some fame. But there was again a lot of interesting reading that I don’t know yet.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Extraordinario post. imágenes también magníficas. Un saludo.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Affascinante numero due ! La dualità presente pure nella essenza umana e materiale. Grazie per questo post metaforico !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A republicat asta pe Ned Hamson's Second Line View of the News.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
The pyramids of Egypt never cease to amaze. What will remain of our cities and palaces in so many thousands of years? And our hard drives compared to the hieroglyphs?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A republicat asta pe By the Mighty Mumford.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumiri pentru tot ce postezi aici!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
„Piramida Bent” nu suna bine din combinarea unui cuvant in romana si a unuia in engleza. E cunoscuta ca „piramida frântă” sau „piramida inclinata”, de la ruperea de panta considerata a fi momentul de trecere de la trepte la suprafetele piramidei geometrice. Zic si eu, din invidie ca n-am apucat inca sa ajung in toate locurile astea din Egipt 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
De acord, apreciez corectura !
ApreciazăApreciat de 1 persoană