Paris, 2021
Știam, încă de la Punta de la Dogana, că Tadao Ando procedează prin eliminare. Acum, la Paris, cilindrul de beton pe care l-a introdus în clădirea de patrimoniu a fostei Burse de mărfuri m-a absorbit ca o fântână sau un cenote și mi-a redus percepțiile doar la esențial.

De îndată ce îl văd, intuiesc ca actul arhitectural e mai puternic decât colecția care i-a prilejuit existența. Cred că marele industriaș François Pinault a avut dreptate să aștepte timp îndelungat oportunitatea de a-și instala o mică parte a colecției într-un astfel de spațiu unde, ca și la Venezia, Tadao Ando a plăsmuit magia receptării.

Clădirea Bursei se află pe locul unde, în 1574, a fost ridicată reședința personală a Caterinei de Medicis din care se mai pastrează o singură coloană. Mai târziu, în secolul 18, aici a funcționat o hală de grâne, amenajată circular.

În secolul 19, a fost construit sediul Bursei comerciale așa cum îl vedem acum, pentru prima dată deschis publicului. Fațada a fost edificată în 1889 pentru expoziția universală.

Recent inaugurată, este prima lucrare pariziană a lui Tadao Ando, arhitect japonez autodidact distins cu Pritzker Prize.

Cilindrul său de beton având un diametru de douăzeci și nouă de metri, înălțimea de nouă metri și cincizeci de centimetri grosime, punctat de 863 de orificii, a sacralizat un spațiu dedicat comerțului, i-a accentuat armonia și frumusețea prin puritate geometrică.

Cilindrul are capacitatea de a defini un microcosm arhitectural, văd undeva o mărturisire a lui Tadao Ando. Pătrund în rotunjimea sa ca într-o incintă sacră și îl receptez ca pe o replică a cupolei restaurate cu o sticlă specială care, la cele mai înalte standarde tehnice de protecție, lasă să pătrundă schimbările cerului parizian capricios, joc de lumină și nori.

Aici, sub cupolă, în mijlocul cilindrului, am ajuns într-un punct inițiatic, al începutului și sfârșitului, în care totalitate și neant se suprapun, și îmi aduc aminte de teoriile lui Umberto Eco. Muzeele se substituie, uneori, lăcașelor de cult.

Pe conturul exterior al cilindrului, un șir de opere sunt expuse în vitrine din lemn de epocă, păstrate întocmai ca în perioada când aici aveau loc tranzacții comerciale.

Pe măsură ce urc, deslușesc fresca fastuoasă, epopeică, dedicată marilor deschideri internaționale ale comerțului din secolul 19 pe cinci continente, indiciu al vocației inițiale a edificiului.

De la etaj, mă bucur de priveliștea spre biserica St. Eustache.

Mai văd amplasamenul Halelor și structura tubulară a acoperișului de la Centre Pompidou.

Restaurantul Au pied de cochon, frecventat de celebrități, e în aceeași zonă.

La sfârșitul vizitei, cobor la subsol unde se află un auditorium modulabil

și Sala mașinilor, amenajată în acest spațiu în secolul 19 ca să răspundă nevoilor Halelor din apropiere care trebuiau să-și depoziteze marfa într-o cameră frigorifică. Astfel, a fost creată o cameră cu material de refrigerare de către inginerul est-european Victor Popp. Mașinăriile de făcut frig au fost folosite până în 1950 și au fost redescoperite recent în cea mai bună stare.

Scara originală a rămas din hala de grâne din secolul 18, la fel ca și cele douăzeci și cinci de arcade ale fațadei interioare. Inaugurată în 1767, scara fusese construită, în continuitate cu armonia clădirii, în formă circulară. Grâul era stocat pe două nivele, la parter și etaj, într-un grânar la care se putea ajunge prin această scară. Cele două rampe care se întrepătrund în două direcții diferite le permiteau cărăușilor, care urcau și coborau încărcați cu saci voluminoși de grâu, să nu se intersecteze.

În această aventură radicală și minimală, Tadao Ando a fost secondat de o echipă de arhitecți francezi specializați în monumente istorice. Francezii sunt îndrăgostiți de patrimoniul lor, iar condiția pe care au impus-o acestui proiect a fost posibilitatea de putea extrage cât mai simplu cilindrul de beton din interiorul bursei, dacă va fi cazul, în viitor.

Bursa a fost cesionată colecției Pinault pentru cincizeci de ani.

Despre operele epatante și artiștii expuși voi scrie în curând.
Joli photo de l´escalier avec le fantome de la fotographe au second plan 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc DianaChiar dacă îmi trebuie dicționar pt unele cuvinte…. 🙊
Trimis din Yahoo Mail pe Android
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Amazing place!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A republicat asta pe Ned Hamson's Second Line View of the News și a comentat:
Vivaldi translation:
Stock exchange
Paris, 2021
I knew from Punta in Dogana that Tadao Ando was acting by elimination. Now, in Paris, the concrete cylinder he introduced into the heritage building of the former Commodity Exchange absorbed me like a fountain or a cent and reduced my perceptions only to the essential.
ApreciazăApreciază
Très belle photos sur un lieu deviendra emblématique de Paris merci Monsieur Pinault!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A republicat asta pe By the Mighty Mumford și a comentat:
oh wow!!!!!!!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ce clădire uimitoare! Cel mai mult mi-a plăcut fotografia barometrului. Are un iz de demult. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Excelent text și poze. Preiau în site!
Sent from Yahoo Mail on Android
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Metto in elenco tra le cose da visitare: mai visto fino a ora 😉
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Merci pour ce superbe article et bravo pour les photos!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci Filipa ! Bonnes vacances !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
On y est presque Diane. Je suis en vacances dès demain soir pour une semaine. Bisous.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Great post.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Gratie per questa descrizione meravigliosa! M’a colpito anche una certa stravaganza dello spazio ! Molto bello! 😍
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Excelente artículo, bellas fotos. Un placer. Saludos
ApreciazăApreciat de 1 persoană
I have to go and visit
.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Deosebit de frumos! Ce inseamna sa fi un stat bogat si sa-ti pastrezi si renovezi vechile vestigii!
ApreciazăApreciat de 1 persoană