Wat Suthat

Bangkok, 2017

Multe elemente specifice religiei și filosofiei buddhiste mi-au rămas încă nedeslușite, astfel că, în templele vizitate la Bangkok, am căutat să descopăr ceva nou mai degrabă în mine însămi, declanșat de avalanșa de imagini din jur. Templele buddhiste sunt un loc propice scotocitorilor de sine în căutare de surprize.

20170215_114201.jpg

Din cele câteva sute de locașe din perimetrul centrului, le-am selectat pe cele care m-au interesat după caracterul lor de sacralitate, ținând cont și de criterii arhitecturale și decorative. În general, toate templele sunt niște refugii unde te furișezi de zgomotul și poluarea metropolei. M-am oprit la un templu vast, din secolul 19, din preajma marelui balansoar, așa cum se numește marele portic din lemn de teck roșu, înalt de douăzeci și șapte de metri.

20170215_120219

În trecutul istoric, o dată pe an, se derula aici o ceremonie în onoarea lui Shiva. Calugării brahmani se balansau pe acest portic, caligrafiind traiectoria astrelor cerești. Scopul lor era cum nu se poate mai lucrativ: voiau să prindă în dinți o pungă cu aur agățată în vârf. Jocul a fost abolit, fiind periculos, dar faptul rămâne revelator pentru studiul moravurilor religioase.

20170215_113337

Pe vremea aceea, buricul târgului se afla chiar la balansoar. Prin construcția templului, s-a materializat ideea de punct central al universului buddhist și hindus, simbol al sincretismului religios între cele două doctrine. În centrul templului, se înalță mai multe pavilioane chinezești din marmură albă, protejate la fiecare colț de cai albi.

20170215_113303

Imensul altar (wihan) se închide cu niște uși legendare despre care se afirmă că ar fi fost sculptate de însuși împăratul Rama II. În interior, se află o comoară și mai prețioasă, o statuie a lui Buddha în bronz aurit, Sakyamuni, obiect de închinare si venerație, adus de la Sukhotai.

20170215_114759

La marginea incintei, vedem niște statui ciudate de o parte și de alta a porților. Sunt străini (occidentali) care au fost reproduși cu rol de gărzi caricaturale care păzesc templul.

20170215_113829

Ca să ai acces în majoritatea templelor, la intrare se cumpără bilet, dar prețul este mic. Ținuta vestimentară exclude pantaloni scurți, rochie scurtă sau bluze fără mâneci. La intrare te descalți, iar încălțămintea se lasă pe etajere special amenajate. La Bangkok, te sfătuiesc să prevezi o pungă de plastic ca să o duci cu tine. La unele muzee, regula este aceeași.

20170215_112701

Lectură de drum:

John Burdett, Ch.G.Moore, Colin Cotterill, Bangkok Noir

2 gânduri despre „Wat Suthat”

  1. A republicat asta pe Ned Hamson's Second Line View of the News și a comentat:
    Google translation: Many elements specific to Buddhist religion and philosophy are still obscure to me, so in the temples I visited in Bangkok, I sought to discover something new rather in myself, triggered by the avalanche of surrounding images. Buddhist temples are a place for self-searchers looking for surprises.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: