Safari

Tanzania, 2018

Am străbătut, timp de zece zile, o parte a Tanzaniei, și am vizitat trei dintre rezervațiile sale naturale: Ngorongoro, Serengeti și Arucha National Park.

DSCN0159

De dimineața până seara în natură, mi-a fost ușor să mă integrez, să-i observ cursul, să o respect.

DSCN0435

Trăiam experiențe inedite, departe de lumea securizată, exactă și cunoscută a fiecărei zile.

dscn0278.jpg

Cu Jackson, șoferul-ghid care ne fusese atribuit odată cu jeep-un închiriat prin agenția tanzaniană EasyTravel, parcă ne cunoșteam de când lumea.

dscn0288.jpg

Pe nesimțite, decorul african a devenit banalitate și confort, dar fiecare zi era o sărbătoare.

dscn0325.jpg

Înainte de plecarea în safari, e nevoie de pregătiri de călătorie mai speciale decât într-o excursie obisnuită, privind echipamentul, vaccinele și medicamentele.

DSCN0139

Și, nu în ultimul rând, ar fi indicat să te informezi despre comportamentul în prezența animalelor, preferabil cât mai discret, ca să eviți situații încordate ca în filmul Out of Africa !

1.Medicație

Pentru a călători în Tanzania este obligatoriu să ai administrate trei vaccine, din cauza riscurilor de boli specifice climatului.

DSCN0190

Când aterizezi în Tanzania (sau Zanzibar), la controlul de pașapoarte de la aeroport ți se solicita carnetul de vaccine parafat de medicul epidemiolog și ștampilat de policlinica unde ți s-au administrat.

20180226_091911

Fără acest carnet, nu se permite intrarea în țară. În plus, zilnic, la ore fixe, pe toată durata sejurului și câteva zile după întoarcere, urmezi o cură cu două tipuri de medicamente, conform prescripției medicului epidemiolog.

DSCN0824

Trebuie știut că, de la an la an, pe piață apar noi produse farmaceutice cu efecte secundare din ce în ce mai reduse, indispensabile unui sejur în Africa.

2.Vestimentație

Ținuta de safari adecvată comportă culori neutre, gri, bej, kaki.

20180302_110435.jpg

În Ngorongoro și Arucha National Park poți purta pantaloni scurți și tricou, pentru că nu sunt insecte prea supărătoare.

20180303_175322

Aici, ambianța nu este foarte diferită de Europa. Preventiv, să ai totuși rapelentul de țânțari la tine.

20180227_090045

În schimb, în Serengeti, te afli în mijlocul sălbăticiei și am constatat pe propria piele că este obligatoriu să ai pantaloni și mânecă lungă. De îndată ce intri în perimetrul rezervației, te ia în primire agresiva muscă tzetze. Am fost nevoită să folosesc două sprayuri rapelente de insecte tropicale diferite, în special pentru față și mâini, în permanență.

dscn0415.jpg

Din loc în loc vei vedea fluturând, în mijlocul pustietății, niște bucăți de pânză albastră întinse pe suporturi. Ele au fost instalate pentru a atrage țânțarii cât mai departe de zonele locuite, cunoscându-li-se preferința pentru azurul intens. La fel și acoperișurile caselor, multe sunt albastre. Prin urmare, n-ar fi o idee potrivită să porți articole de îmbrăcăminte din gama acestei culori.

3.Transport

Aceste trei imense parcuri reprezintă o zonă de conservare strictă a mediului natural în care trăiesc animalele.

dscn0472.jpg

Accesul în parcuri nu se permite decât cu ghid autorizat, prin agenție acreditată de autoritățile tanzaniene și doar cu un anumit tip de mașină, care se poate închiria fie anticipat, prin agenție, fie la fața locului.

20180227_103934

Jeep-urile standard nu au aer condiționat, dar vei constata că nu e nevoie, întrucât căldura e suportabilă, iar plafonul rămâne deschis în permanență, ca să stai în picioare să observi animalele.

dscn0287.jpg

Costul biletului de intrare (persoane+mașină) este foarte ridicat și se achită la ghișeul de la intrarea în parcuri. Ca să valorifici la maximum costul biletului, ar trebui să stai în parc cât timp e deschis, de la 6 dimineața la 6 seara. Traseele din interior sunt nemarcate, dar șoferii comunică între ei prin stație și se anunță reciproc despre locurile unde se află animale.

4.Curiozități

Între Ngorongoro și Serengeti, pe drumul cu mașina, vezi presărate în câmpuri nenumărate sate de Maasai.

dscn0418.jpg

Această etnie pan-africană este nomadă din timpuri străvechi și se ocupă cu creșterea animalelor.

dscn0161.jpg

Guvernul tanzanian îi tolerează între aceste parcuri, cu condiția să respecte mediul, dar nu le oferă protecție în fața animalelor sălbatice. Triburile Maasai stau acolo pe răspunderea lor.

DSCN0448

Au o îmbrăcăminte specială, un fel de patură subțire în care se drapează și poartă tot timpul un toiag. Sunt foarte doritori să intre în vorbă cu străinii, vor să dea mâna cu tine, se oferă (contra cost) să faceți poză, dar e de dorit să ai o atitudine rezervată.

DSCN0450

Jackson ne-a atras atenția asupra lipsei condițiilor de igienă în care trăiește această comunitate. Și femeile și barbații sunt împodobiți cu bijuterii create din ce găsesc în natură. Unele hoteluri au angajați Maasai care supraveghează domeniul, conduc oaspeții seara cu făclii la camere, execută diverse treburi în jurul proprietății sau fac parte din echipa de întâmpinare.

dscn0419.jpg

5.Omenie

În restul satelor, localnicii se ocupă doar cu agricultura și, pe marginea drumului, pe prelate și folii de plastic, poți trece în revistă toată recolta, mai cu seamă banane și mango, de toate soiurile.

dscn0156-e1574679522985.jpg

Poți cumpăra fructe de oriunde, însă recomand spălarea lor înainte de curățare.

DSCN0166

Chiar și pe șoseaua dintre sate natura e generoasă. Am traversat o zonă întreagă de mușuroaie de termite. Mai încolo, ne oprim la un baobab, arbore pe cale de dispariție.

DSCN0831

În toate hotelurile găsiți în cameră sticle de apă îmbuteliată așa că nu e nevoie să vă faceți provizii.

dscn0145.jpg

În perimetrul parcurilor, este strict interzis să cobori din jeep, decât în locuri special amenajate. Surpriza a fost curațenia impecabilă a toaletelor, ținând cont că în popasurile respective se opreau mii de oameni pe zi. Tot personalul angajat în parcuri este educat, îmbrăcat îngrijit, politicos, serviabil. În general, tanzanienii sunt oameni cu multă demnitate, de o calitate umană rară.

DSCN0140

Jackson, care se bucura că are meseria pe care și-o dorise, era conștient de șansa lui și am observat că în fiecare zi, discret, oferea aproape tot pachetul său de prânz (furnizat de hotel, identic pentru toți) îngrijitorilor din perimetrul parcului. Nu ne trecuse prin minte și, de îndată ce am remarcat gestul, am procedat întocmai. În ciuda sărăciei, nu a existat, în nicio împrejurare, nici cea mai vagă aluzie la ideea de bacșiș.

20180226_101925

Ceea ce se cuvenea pentru șofer a fost de la bun început stabilit, în scris, cu agenția care ne-a furnizat pachetul de servicii safari. Ca un exemplu de profesionalism si bun-simț, în fiecare seară, mașina era spălată și în exterior și în interior, iar în ziua următoare strălucea de curățenie. Iar Jackson, care lucrase mulți ani la hotelul Four Seasons Serengeti, avea maniere deprinse acolo.

DSCN0386

Singurul inconvenient ? Dacă ești foarte activ și n-ai obiceiul să stai locului mult timp, programul de safari poate părea sedentar. Ideal ar fi ca după-amiezele să ai posibilități de plimbare și sport.

Pentru detalii, vezi postarea Ngorongoro

Lectură de drum:

Karen Blixen, Din inima Africii

6 gânduri despre „Safari”

Lasă un comentariu